Kända svenska golfspelare

Många av de stora golfspelarna kommer från USA och Asien, men även Sverige har levererat flera elitspelare genom åren.

Jesper Parnevik

Som en av de bästa svenska golfarna låg Jesper Parnevik i topp 10 i golfens världsrakning för herrar i 38 veckor under 2000-2001. Han är bland annat känd för sin excentriska kläds471972406til bestående av uppvikt keps och färgstarka tröjor och byxor, vilket gjort att han alltid stått ut bland de andra tävlingsdeltagarna.

Parnevik föddes i Botkyrka 1965 men gick på college i USA, dit han sedermera flyttade. Trots att USA blev hans nya hemland representerade han alltid Europa i Ryder Cup, och totalt har han 15 professionella segrar i bagaget. Han har varit med i alla de största golfturneringarna som PGA Tour och PGA Europe och ofta hamnat i det absoluta toppskiktet.

Under 2000-talet ådrog han sig många skador som gjorde att han fick stora avbrott i sin tävlingskarriär. När han spelade i Northern Trust Open 2010 fick han lov att avbryta tävlingen och opereras akut på grund av benbrott i en ryggkota. Parnevik har inte avslutat sin karriär helt och hållet, men spelar nu mycket sällan. Parnevik är också känd för sitt dyra levena och sägs bränna 25 miljoner kronor per år. Annan rolig information är han ska vara en riktigt korthaj och älskar att spela på kasinon i Las Vegas.

En annan svensk golfspelare är Annika Sörenstam som kallats en av världens bästa kvinnliga golfare. Hon föddes i Viksjö 1970 och har haft en raketkarriär, vilken började 1992 då hon deltog i Ladies European Tour. Sörenstam är bland annat känd för att vara den andra kvinnan genom tiderna att vinna Samsung World Championship fem gånger, och hon har totalt 86 segrar i bagaget.

Sitt absoluta esse var hon i under perioden 2000-2005, då hon tog minst fem segrar varje år, och under 2005 blev hon också den första person att vinna tre LPGA Championship i rad. Sörenstam hamnade i hetluften 2003 då hon blev den första kvinna som bjudits in till herrarnas PGA Tour, en inbjudan hon tackade ja till trots stora protester.

Hennes framgångsrika karriär avslutades efter 2008 års Scandinavian TPC, och hon har sedan dess levt ett familjeliv med man och barn.