Hur man spelar golf

En klassisk golfbana består av 18 hål av olika svårighetsgrad. En del banor är förhållandevis enkla och består av kortklippt gräs och har en ganska kort väg från utslagsplatsen till hålet, medan andra både är längre och av tuffare och varierande terräng där bollen lätt fastnar.

När man spelar golf är tanken att man ska slå bollen i hålet med så få slag som möjligt. Resultatet jämförs sedan med andra spelare i de fall man är flera som spelar tillsammans, och en vinnare utses. Det går också bra att bara tävla mot sig själv för att hålla koll på hur formen utvecklas.

Begrepp som rögolf-mastersr antalet slag

Par är ett vanligt förekommande begrepp och betecknar det antal slag man bör klara en viss bana på. När antalet lämpliga par ska beräknas tas hänsyn både till banans längd från tee till hål, samt hur svår och varierad terrängen är. De flesta banor tilldelas par 3-5 men ända upp till par 7 förekommer i sällsynta fall. Om man behöver tre slag på sig för att nå hålet i en bana som tilldelats par 3, innebär det att man ”ligger på par”.

Beroende på hur många slag över eller under par man ligger på finns det olika begrepp:

  • Birdie kallas det om man ligger ett slag under par
  • Eagle gäller vid två slag under par
  • Albatross innebär tre slag under par
  • Kondor är det begrepp som används vid fyra slag under par
  • Bogey är när man ligger ett slag över par, till exempel om man klarar av en par 4-bana på fem slag. Det finns även dubbel- och trippelbogey när man ligger två respektive tre slag över par.

Hole-in-one är ett begrepp för när man slår bollen i hålet på första slaget. Detta kallas alltid hole-in-one, även om det skulle innebära att något av de andra begreppen passar in. Exempelvis kallas det inte för en eagle när man slår hole-in-one på en par 3-bana, även om det tekniskt sett innebär det också.