De stora tävlingarna

Ryder Cup

Det här är den främsta herrtävlingen som alla elitspelare vill vara med i. I Ryders Cup tävlar två lag bestående av amerikanska respektive europeiska spelare mot varandra. Täryder-cup-croppedvlingen hålls vartannat år och de båda kontinenterna turas om att anordna den.

Lagen består av tolv spelare vardera. Det amerikanska laget väljs ut genom att de åtta bästa spelarna under de senaste två åren får vara med, och de resterande fyra spelarna väljs ut av den som utsetts till lagkapten. När det kommer till det europeiska laget är processen annorlunda men liknande, och i det här fallet väljs de fem bästa europeiska spelarna i världsrankningen ut samtidigt som fem andra platser tillsätts av de bästa européerna i penningligan. De två sista spelarna väljs av lagkaptenen precis som i det amerikanska laget.

Ryder Cup spelas under tre dagar och består av flera olika moment. De två första dagarna spelar två deltagare i varje lag i så kallade foursome-matcher, vilket innebär att lagdeltagarna turas om vid spelet och slår vartannat slag, och bästboll-matcher där det återigen är två spelare per lag men där spelarna spelar individuellt och det bästa resultatet per hål räknas. Under den sista tävlingsdagen spelas istället singelmatcher där en spelare från varje lag blir tilldelad ett hål att tävla i.

Solheim Cup

Solheim Cup är en motsvarighet till Ryder Cup där de främsta kvinnliga golfspelarna i Europa och USA tävlar mot varandra. Tävlingsupplägget är detsamma och precis som i Ryder Cup pågår tävlingen i tre dagar.

PGA Tour och Europatouren

PGA Tour är egentligen inte en enskild tävling, utan samlingsnamnet på alla de viktiga herrtävlingarna i USA. Bland annat ingår US Open, PGA Championship och The Masters i PGA Tour och resultatet i hela tävlingsturneringen avgör om man får vara med och tävla året därpå.

Europatouren är den europeiska motsvarigheten som anordnas av PGA European Tour, och består av knappt femtio tävlingar av varierande popularitet och omfattning.

Det är den amerikanska och europeiska varianten av PGA som tillsammans anordnar Ryder Cup.